Taina Sfântului Botez
Rânduieli înainte și după naștere
Luați legătura cu preotul paroh din timp, pentru a vă spovedi și împărtăși, înainte de nașterea pruncului. Acesta este cel mai mare dar pe care îl puteți oferi pruncului purtat în pântece.
După naștere, Biserica a stabilit câteva slujbe de pregătire a noului născut pentru unirea sa cu Hristos prin Taina Sfântului Botez: sfințirea apei pentru mamă (prima zi după naștere), rugăciuni de curățire, sănătate și protejare pentru mamă și prunc și rugăciune de punere a numelui pruncului (a opta zi după naștere), rugăciuni de curățire și primire în biserică (la patruzeci de zile după naștere).
Data Botezului se stabilește în urma discuției cu preotul, de aceea contactați cât mai devreme parohia de care aparțineți și stabiliți împreună. În urma acestei discuții se va rezerva biserica, abia apoi sala de festivități și celelalte servicii!!!
În afara situațiilor speciale, care se vor discuta cu preotul, slujba Botezului se va încerca să se planifice în afara zilelor de post. Slujba Botezului este personală, dar în anumite situații pot să fie botezați chiar și mai mulți copii în cadrul aceleiași slujbe.
Despre Sfânta Taină a Botezului
Ce trebuie să știm despre Sfântul Botez?
Botezul este slujba Bisericii, denumită Taina Sfântului Botez (una dintre cele 7 Sfinte Taine), prin care omul afundat de trei ori în apa sfințită de către preot, în numele Sfintei Treimi, primește iertare de păcatul strămoșesc și de toate păcatele făcute până atunci (în cazul persoane persoanelor adulte), se naște din nou duhovnicește, primește întreg harul Sfântului Duh și se face membru al Bisericii.
În cadrul aceleiași slujbe se săvâeșesc trei Sfinte Taine: Taina Botezului, Taina Mirungerii (cu Sfântul și Marele Mir) și Taina Împărtășaniei(cu Trupul și Sângele Domnului).
Părțile principale ale Sfântului Botez
- Prima parte din slujba Sfântului Botez o constituie lepădările sau exorcismele, când cel ce vine să se boteze stă cu fața spre apus și declară de trei ori, personal în cazul adulților sau prin intermediul nașului,în cazul bebelușilor, că se leapădă de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii lui, de toată slujirea lui și de toată trufia lui. Urmează apoi unirea cu Hristos, rostirea Crezului de trei ori și mărturisirea credinței în Sfânta Treime.
- A doua parte a Botezului este sfințirea apei, adică facerea Agheasmei pentru Botez și turnarea întreită de untdelemn sfințit în cristelniță.
- A treia și cea mai importantă parte a Botezului o constituie întreita afundare a pruncului în cristelniță, rostind formula: Se botează robul lui Dumnezeu (numele), în numele Tatălui. Amin (prima afundare); și al Fiului. Amin (a doua afundare); și al Sfântului Duh. Amin(a treia afundare).
Botezul se săvârșește prin întreita afundare în apa sfințită (nu se aduce apă de acasă-noi pregătim apa caldă, potrivită; nu se introduc obiecte, bani, aur sau alte lucruri, nu se descântă, nu se ia temperatura apei, nu se introduce mâna în cristelniță, sau altele asemenea; daca aveți nedumeriri sau nemulțumiri, întrebați preotul!).
Cazurile persoanelor bolnave sau situații speciale se vor discuta cu preotul paroh.
Noul botezat este apoi înfășurat în pânză albă curată, numită popular crișmă (material alb de bumbac, ca. 90/90 cm), care simbolizează puritatea, în acest caz, puritatea celui botezat și a Împărăției lui Dumnezeu, în care a fost primit.
Urmează apoi ungerea celui botezat cu Sfântul și Marele Mir, care este a doua Taină a Bisericii.
În continuare are loc tunderea părului în chipul Crucii, ca semn al lepădării de omul cel vechi și îmbrăcarea în cel nou, înnoit după chipul lui Dumnezeu. Tunderea închipuie predarea desăvârşită a noului botezat sub stăpânirea şi ascultarea lui Dumnezeu, iar ca produs al trupului, tunderea părului este o jertfă a trupului omenesc adusă lui Hristos.
Noul botezat este dus apoi în fața Sfântului Altar, unde este împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos, aceasta fiind a treia Sfântă Taină.
Timpul și locul unde se săvârșește Botezul:
Botezul în Biserica ortodoxă se face de regulă la 40 de zile după naștere, în biserică, de către preot sau episcop. În cazuri urgente se face Botezul și mai devreme (în spital sau alt loc), printr-o rânduială specială a slujbei, de către orice creștin ortodox. Pe de altă parte, Botezul se poate face și mai târziu de 40 de zile- cu mențiunea că cei ce întârzie slujba Botezului, poartă și consecințele acestui lucru, care este în sine neglijență duhovnicească și refuzul accesului pruncului la darurile Sfântului Duh, primite prin intermediul Sfântului Botez.
Botezul de necesitate:
În cazul în care copilul este bolnav sau în pericol să moară îndată după naștere, acasă sau la spital, părinții, asistentele, moașele, doctorul sau oricare alt creștin ortodox pot să boteze de urgență, prin turnarea apei de trei ori peste prunc și rostirea formulei de Botez: ”Se botează robul lui Dumnezeu (numele), în numele Tatălui, Amin; și al Fiului, Amin; și al Sfântului Duh, Amin.” Dacă pruncul va muri, sufletul lui se va mântui. Iar dacă nu moare, preotul va face mai apoi toată slujba Botezului, fără a-l mai afunda în apă, deoarece Botezul nu se repetă (!).
Rolul nașilor:
Nașul este părintele sufletesc al celui nou botezat. Prin botez, el devine rudă duhovnicească și povățuitor spre Hristos al finului său, având o mare datorie față de acesta. Nașul trebuie să-l supravegheze în creșterea în credință, dacă este dus regulat la biserică, dacă știe rugăciuni, dacă se spovedește și se împărtășește cât mai des și dacă părinții lui trupești îi dau educație creștinească. Orice naș de botez, ca și de nuntă, trebuie să fie un bun creștin ortodox, om al bisericii, cu viață duhovnicească exemplară.
Arhim. Ioanichie Bălan
(extras din „Călăuză Ortodoxă în Biserică„)
Lucruri necesare la biserică, pentru Sfântul Botez:
1. Lumânare mare de Botez(poate fi împodobită/ inscripționată);
2. Panglică de Botez(ca. 50 cm.);
3. Pânză albă pentru înfășat pruncul după botezul în apă (crișma alba de bumbac);
4. Prosop mare, alb și gros, pentru noul botezat (prosopul trebuie să fie suficient de mare pentru înfășat pruncul);
5. Păturică de sezon, pentru învelit pruncul(de asemenea păturica trebuie să fie suficient de mare pentru a fi înfășurat pruncul);
6. Un rând de haine noi, nepurtate, pentru a fi îmbrăcat pruncul după botez.
7. Copie certificat de naștere al copilului(sau Anlage A din registrul german);
8. Sticluță cu ulei de măsline;
9. Un prosop pentru ștergerea mâinilor, pentru preot.
* După unele tradiții, se aduce o cutiuță pentru păr, la tunderea pruncului. De asemenea se poate aduce și o cruce de purtat la gât, care va fi sfințită după Botez și dăruită familiei (recomandăm însă purtarea brățărilor/ lănțișor de la vârste mai mari).
Pregătirea părinților pentru Botez:
Modul direct și desăvârșit prin care părinții iau parte la botezul copilului este înnoirea propriului botez, prin Sfânta Taină a Spovedaniei, iar după caz și prin primirea Împărtășaniei. De aceea, părinților și nașilor li se recomandă să se spovedească și să se împărtășească înainte de botezul copilului.
Pregătirea nașilor pentru Botez:
Înainte de a purta în brațe un prunc înaintea lui Hristos spre a fi botezat, nașul/nașa care își asumă această bucurie și mare responsabilitate, trebuie să se pregătească prin Spovedanie și după caz, prin primirea Împărtășaniei. Doar reînnoind botezul nostru prin Spovedanie și Împărtășanie și spălându-ne de păcate, putem fi nași unui nou suflet care se dăruiește lui Hristos și Bisericii sale.
A. Cine poate să fie naș de Botez:
1. De regulă, pentru fiecare candidat la Botez se cere un singur naş/ familie de nași (în cazuri excepționale, pentru persoane cu viață duhovnicească aleasă, se poate accepta și al doilea naș, pentru folosul ce îl va avea noul botezat).
*Nu este bine să fie mai mulţi naşi de Botez (sau de Cununie). Copiii lor nu au voie să se căsătorească unii cu alţii, deoarece prin Sfintele Taine ei se înrudesc unii cu alţii.
2. Nașul/ nașa trebuie să fie botezat ortodox și să ducă o viață creștinească.
3. Nașul/ nașa trebuie să vină la Spovedanie și după caz, la Împărtășanie (în biserica noastră, sau la parohia de care aparțin ei). Programarea trebuie făcută din timp!
4. Nașul/ nașa trebuie să rostească Crezul (între preot și naș are loc un dialog și mărturisirea de credință, de aceea comunicarea trebuie să fie posibilă. În biserica noastră, Botezul poate să aibă loc în limba română, germană sau engleză).
5. Nașul/ nașa trebuie să fie majori( 18 ani împliniți).
***femeile gravide sau la menstruație pot să fie nașe (vorbiți cu preotul înainte!).
B. Cine Nu poate să fie naș de Botez:
1. Nu pot fi nași de botez călugării sau părinții copilului.
2. Nu pot fi nași persoanele care au o altă religie, și nu doar non-creștinii, dar și eterodocșii (de altă credință decât cea creștin ortodoxă);
3. Nu pot fi nași minorii (se află ei înșiși în stadiul de creștere și formare spirituală).
4. Oamenii bolnavi psihic și oamenii căzuți din punct de vedere moral.
În timpul Botezului:
- Fiind atât de importantă, slujba Botezului trebuie să fie pregătită cu mare grijă. În timpul slujbei trebuie să lăsăm lucrurile cu care suntem obișnuiți, discuțiile unii cu alții și să acordăm mare atenție rugăciunilor, de la început până la sfârșit: cu telefoanele închise, cu fotografi discreți, cu răbdare și cu păstrarea liniștii până la capăt, respectând casa lui Dumnezeu în care ne aflăm și Sfânta Taină a Botezului.
- Ajunși la biserică, veți fi întâmpinați și veți aranja toate cele necesare pe o masă pregătită aproape de Altar (prosop, păturică, hăinuțe și celelalte).
- Nașul/ nașa poartă pruncul în brațe, iar dacă se neliniștește și este necesar, poate fi ținut pentru scurt timp și de mamă sau tată. La îmbrăcarea pruncului sunt prezenți nașul/nașa, mama pruncului și eventual încă o persoană. Recomandăm de asemenea ca înainte de slujba din biserică, pruncul să fie alăptat din timp și proaspăt schimbat.
- De asemenea nu uitați de propria îmbrăcămintea decentă!
- Preotul vă va îndruma pe parcursul slujbei, când trebuie îmbrăcat/ dezbrăcat pruncul, sau când trebuie aprinsă lumânarea, de aceea fiți atenți la rugăciuni și Taina la care participați.
Ce se face după Botez?
- Copilul se aduce în mod regulat la împărtășit; se crește și se hrănește creștin ortodox.
- Lumânarea de Botez se poate duce până acasă aprinsă, ca semn al bucuriei, sau se stinge după slujba Botezului, dacă deplasarea este mai lungă. Ulterior, dacă pruncul va fi cândva bolnav, lumânarea se va aprinde în timpul citirii rugăciunilor.
Considerații duhovnicești, din Sfântul Marcu Ascetul, Filocalia Vol. 1:
“Sfântul Botez este desăvârșit, dar nu desăvârșește pe cel ce nu împlinește poruncile…Căci credința stă nu numai în a ne fi botezat în Hristos, ci și în a împlini poruncile Lui”.
“Tot cel ce s-a botezat după dreapta credință a primit tainic tot harul. Dar se umple de cunoștința sigura a acestui fapt după aceea, prin lucrarea poruncilor”.
”Celor botezați în Hristos Iisus li s-a dăruit harul în chip tainic; dar el lucrează în ei pe măsura împlinirii poruncilor. Harul nu încetează de a ne ajuta în chip ascuns; dar atârnă de noi să facem sau să nu facem binele pentru care avem putere.”
“Păcat spre moarte este tot păcatul nepocăit. Chiar de s-ar ruga un sfânt pentru un asemenea păcat al altuia, nu e auzit”.
“Cel ce a cunoscut voia lui Dumnezeu și o împlinește după putere, prin osteneli mici scapă de cele mari”.
“Omul sfătuiește pe aproapele precum știe; iar Dumnezeu lucrează în cel ce aude, precum acela a crezut.”
“Să nu disprețuiești a avea grijă de gânduri. Căci lui Dumnezeu nu i se ascunde nici un gând.”
“ Păcătuind să nu învinovățești fapta, ci gândul. Căci dacă mintea nu o lua înainte, nu i-ar fi urmat trupul”.
“Sămânța nu va crește fără pământ și apă; iar omul nu se va folosi fără osteneli de bunăvoie și fără ajutor dumnezeiesc”.
“Când Dumnezeu binevoiește să se facă un lucru, toată zidirea ajută să se împlinească. Dar când El nu binevoiește, se împotrivește și zidirea”.
Checklist:
*Data Botezului este stabilită împreună cu preotul?
*Nașii sunt spovediți? Programarea trebuie făcută din timp!
*Părinții sunt spovediți? Programarea trebuie făcută din timp!
*Lumânare?
*Crișmă (pânza albă)?
*Haine noi, nepurtate, pentru îmbrăcare după botez?
*Prosop mare și gros pentru prunc?
*Panglică?
*Prosop de mâini pentru preot?
*Sticluță cu ulei de măsline?
*Copie certificat de naștere/ Anlage A din registrul german?
Vreau sa întreb preotul:
–
–
–
Dicționar de termeni:
– Cristelnița= vas mare cu apă, în care se va boteza copilul.
*Cristelnița nu trebuie împodobită! Ea este un obiect de cult valoros prin însuși întrebuințarea ei. Vă recomandăm de asemenea, să nu aduceți alte lucruri la biserică, decât cele trecute pe listă (vezi lista mai jos). Dacă aveți întrebări sau nelămuriri contactați preotul.
(Culegerea și prelucrarea textului de Pr. Bogdan)
Contactează-ne
Pr. Bogdan Adrian Bec
E-mail: bogdan.bec@parohia-goettingen.com
Tel: 0049151-29259694
Adresa:
Sprijină Biserica noastră
Rumänische Orthodoxe Metropolie (KdöR)
Bank : Sparkasse Göttingen
IBAN: DE02 2605 0001 0056 1063 96
BIC: NOLADE21G0E
Înscrie-te ca membru
Complează acest formular pentru a deveni membru al comunității noastre